Olej arganowy

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 3 dni
Cena: 16,62 zł 16.62
quantity szt.
dodaj do przechowalni
Ocena: 3.33333
Producent: Nacomi
Kod produktu: DD89-69356
Pin It

Opis

Olej Arganowy


Co to jest?


Drzewo arganowe, z którego owoców wytwarzany jest olej, zwane jest również "drzewem żelaznym". To wyjątkowo duże drzewo wyrasta czasami na ponad 14 metrów i może mieć średnice nawet 14 metrów. Drzewo żyje i owocuje przez 200 lat, choć spotykane są okazy nawet 400 letnie. Bardzo charakterystyczną cechą żelaznego drzewa są jego korzenie, które potrafią znajdować się aż 30 metrów pod ziemią. Olej Arganowy jest jednym z najsłynniejszych olejów na świecie. Ze względu na ręczne wytwarzanie i bardzo pracochłonną produkcję stał się jednym z najdroższych olei na świecie. Zyskał sobie dzięki temu miano Złota Maroka. Bogactwo właściwości tego „płynnego złota” daje nam nieograniczone możliwości pielęgnacyjne i pozwala stosować go na różne sposoby. Przeznaczony jest dla wszystkich kobiet, niezależnie od wieku.


Skład i Właściwości:


Olej Aragnowy to w 100% naturalny produkt z certyfikatem ECOCERT. Pochodzi prosto z orientalnego Maroka. Zapach może być czasami ledwo wyczuwalny, a czasami może przybierać intensywny zapach prażonych orzechów. Ten najsłynniejszy marokański olej najbardziej znany jest ze swoich właściwości przeciwzmarszczkowych. Znajdzie również zastosowanie u osób, które cierpią na trądzik czy suchość skóry. Olej arganowy świetnie sprawdza się w przypadku osób, którym pozostały blizny potrądzikowe czy pamiątki po ospie lub odrze. Zawiera bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych, kwasu oleinowego i linolowego. Dzięki temu uzupełnia braki w naturalnej barierze ochronnej naszej skóry, zapobiega odparowywaniu wody ( pośrednie nawilżanie), zmiękcza i wygładza naskórek.


Właściwości i zastosowanie w kosmetyce:

• Olej przeciwzmarszkowy i wygładzający do twarzy.
• jako nawilżające serum/odżywka na zniszczone końcówki włosów
• używany w Rytuale Hammam
• krem przeciwstarzeniowy do twarzy i pod oczy 
• olejek do masażu 
• łagodzi zmiany trądzikowe i pomaga w ich zwalczaniu
• zmniejsza stany zapalne na skórze 
• doskonały nawilżacz dla bardzo suchej, łuszczącej się skóry 
• przyśpiesza gojenie się małych ranek, zadrapań
• balsam nawilżający do całego ciała
• zapobiega rozstępom w czasie ciąży 
• serum na łamliwe, suche paznokcie oraz na zmiękczenie skórek 
• środek zmiękczający do suchej, zrogowaciałej skóry na stopach i dłoniach 
• świetny preparat na spierzchnięte i wysuszone usta oraz do codziennej ich pielęgnacji 
• wspomaga walkę z niechcianą pomarańczową skórką
• pomaga spłycić blizny i rany na skórze 
• ma działanie przeciwzapalne, polecany jest dla osób z chorobami stawów i reumatyzmem
• kilka kropel można dodać do kąpieli by nawilżyć skórę
• łagodzi podrażnienia i poparzenia słoneczne


Jak używać?


Jeśli chodzi o pielęgnację to dla oleju arganowego znajdziemy zastosowanie wszędzie. 
Z powodzeniem możemy stosować go na całe ciało, do olejowania włosów, na twarz i paznokcie. Olej Arganowy nie zatyka porów. Jeśli chcemy by sprezentował nam jeszcze więcej swoich dobroczynnych właściwości, możemy wetrzeć go w rozgrzane po kąpieli ciało, a dzięki temu wszystkie drogocenne składniki zostaną jeszcze lepiej wchłonięte w skórę. Możemy zastosować go również w celu zmiękczenia i nawilżenia skórek wokół paznokci.


Ciekawostki:


Wytwarzanie oleju arganowego polega na ręcznym zmieleniu ziaren owoców drzewa arganowego aż do powstania pasty, z której później wyciskany jest olej. Ziarna mielone są ręcznie, przez berberyjskie kobiety tradycyjną metodą. Praca ta jest bardzo czasochłonna i męcząca. Do wyprodukowania 1 litra oleju potrzeba ok 8 godzin i ok 35 kg owoców. Po całym procesie wytwarzania oleju pozostaje gęsta pasta, zwana "amlou", której smak zbliżony jest do masła orzechowego. Podawana jest w berberyjskich domach jako dip do smarowania chleba.

 

 

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Click Shop | Hosting home.pl