Masło shea czyste 100ml

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 3 dni
Cena: 14,43 zł 14.43
quantity szt.
dodaj do przechowalni
Ocena: 3.7500029166667
Producent: Nacomi
Kod produktu: CCFA-746BF
Pin It

Opis

Masło Shea naturalne - czyste


Co to jest?


Karite w jednym z afrykańskich dialektów oznacza życie. Jest w tym wiele prawdy gdyż masło shea ma wyjątkowe właściwości i nieograniczone zastosowanie. Nasze masło sprowadzamy z Burkina Faso i dbamy o to by było jak najwyższej jakości. 
Jeśli lubimy mieć w domu kosmetyk dobry na wszystko, ale nie tylko z obietnic producenta, ale na prawdę działający cuda pielęgnacyjne i lecznicze to Masło Karite powinno znaleźć się w domu każdej z nas. 
Dar drzewa życia - leczy i pielęgnuje.
Masło shea zwane również Masłem Karité, Masłem Galam lub po prostu olejem z masłosza. Masłosz parka to roślina z rodziny sączyńcowatych, którą spotkać możemy w zachodniej i środkowej Afryce, uprawiana jest głównie dla owoców, które są bardzo bogate w tłuszcze. Ze zgniecionych nasion wytwarzane jest słynne masło. Owoce są dojrzałe po około 5 miesiącach. Z jednego drzewa otrzymuje się ok 15-20 kilogramów owoców, które przypominają śliwkę, mają żółtozieloną barwę i są jadalne. Z takiej ilości w końcowym efekcie otrzymany będzie kilogram masła. 
Zgodnie z tradycyjną recepturą Masło Karite wytwarzane jest ręcznie tylko przez kobiety, mężczyźni nie biorą udziału w procesie produkcji, nie mogą też dotykać drzewek, dozwolone jest to tylko w momencie wycinki. W zależności od rejonu różnie wygląda obróbka nasion, zazwyczaj jednak są one najpierw suszone na słońcu, wyjmowane z twardej łupiny a następnie rozbijane w moździerzach na bardzo drobny proszek. Proszek jest suszony i gotowany na wodzie, do momentu aż osiągnie jednolitą, gładką konsystencję.


Skład i Właściwości:


Nasze masło shea to w 100% naturalny kosmetyk. Pochodzi z Burina Faso. Masło ma gładką konsystencję i biały kolor. 
• intensywnie nawilża skórę
• pielęgnuje suche i zniszczone włosy 
• w składzie znajdziemy głównie triacyloglicerydy, kwas oleinowy, stearynowy i palmitynowy
• wpływa na uelastycznienie i sprężystość skóry
• przyśpiesza gojenie się ran i podrażnień
• łagodzi stany zapalne
• wygładza blizny i bruzdy na skórze
• wspomaga wiązanie wody przez komórki
• działa regenerująco
• zawiera woski, alkohole trójterpenowe, witaminy E i F, prowitaminę witaminy A, kwas linolowy, kwas arachidowy (1-3,5%), kwas laurowy, kwas lignocerynowy (ok. 1%), kwas linolenowy, kwas bohenowy (do 1%) i kwas mirystynowy (ok. 1%).
• jest bezpieczny dla alergików i osób o wrażliwej skórze 
• wspomaga walkę z rozstępami i cellulitem 
• zapobiega starzeniu się skóry 
• stanowi naturalny filtr przeciwsłoneczny 
• ma właściwości antyseptyczne i przeciwgrzybiczne
• ujędrnia i wygładza 
• nie dopuszcza do wysuszenia
• chroni przed wiatrem i promieniami słonecznymi
• zmniejsza swędzenie skóry i działa natłuszczająco
• masło nie jest komadogenne
• sprawdzi się w przypadku skóry trądzikowej - łagodzi ją i koi
• ukoi ból mięśni i stawów 
• z powodzeniem można stosować go do pielęgnacji niemowląt


Jak używać?


Masło karite jest niemal panaceum na wszelkie dolegliwości. Mogą go stosować wszyscy bez względu na wiek i płeć. 
Shea jest zbite i dopiero przy kontakcie z ciepłem skóry można go swobodnie wsmarować w całe ciało. 
Bardzo dobrze sprawdzi się jako balsam do codziennej pielęgnacji, stosowany po wieczornej kąpieli - wspaniale nawilży i sprawi, że nasza skóra będzie miękka, delikatna i gładka. 
Przyszłe mamy powinny wcierać go w brzuch, uda i pośladki w celu zapobiegania, bądź zmniejszenia już istniejących rozstępów.
Po okresie ciąży znajdzie również zastosowania w przypadku najmłodszych. Jest bardzo delikatne i nie powoduje alergii, dlatego świetnie sprawdzi się przy pielęgnacji niemowląt i dzieci w każdym wieku.
W okresie zimowych mrozów masło wsmarowujemy w twarz, co pozwoli uniknąć odmrożeń. 
W lecie posmarujmy masłem karite miejsca podrażnione przez zbyt długą ekspozycją na słońcu.


Ciekawostki:


Drzewo, z którego owoców powstaje masło Karite zwane jest drzewem życia. Określenie to świetnie odzwierciedla wyjątkowość tego drzewa. Masłosz Parka nie tylko daje cień na pustynnym terenie, jego obecność zapobiega również wyjaławianiu się gleb. Z powodu bardzo dużej zawartości tłuszczy roślinnych w owocach tego drzewa jest jednym z głównych źródeł pożywienia w Afryce Zachodniej. Rejony, na których rośnie to niesamowite drzewo mają bardzo słabo rozwinięta gospodarkę, są biedne i mieszczą się w dość trudnym klimacie, co daje kolejny powód by uważać Masłosza za drzewo życia. Daje ono nie tylko pożywienie, ochronę, ale także prace lokalnej społeczności, a co za tym idzie dochody z eksportu tego surowca i przetrwanie.


Przeznaczenie:


Skóra sucha, łuszcząca się, swędząca, odwodniona, dojrzała. Skóra twarzy, ciała, włosy, paznokcie, dłonie

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Click Shop | Hosting home.pl